Vegetable Salad as a Healthy Food Alternative: Organoleptic Test Method

Authors

  • Haezer Lisanias Sekolah Tinggi Filsafat Theologia Jaffray Makassar
  • Yunus D. A. Laukapitang Sekolah Tinggi Filsafat Theologia Jaffray Makassar https://orcid.org/0000-0002-1321-0512
  • Charles Tessy Sekolah Tinggi Filsafat Theologia Jaffray Makassar

DOI:

https://doi.org/10.61471/ko-jan.v1i1.8

Keywords:

Food Alternative, Healthy, Organoleptic, Salad, Vegetable

Abstract

Vegetables have health benefits. Tomatoes, carrots, lettuce, corn, cucumbers and mayonnaise as flavourings provide a taste that respondents like. The number of respondents is 22 students. The method used is a simple organoleptic test and the product SWOT test. Products are presented and evaluated. The results showed that the vegetable salad was well received in terms of taste, aroma, presentation. Overall, vegetable salad products can be used as an alternative to healthy food.

References

Kiyat W E 2018 Eliminasi Bakteri Patogen pada Sayur dan Buah sebagai Bahan Baku Salad Siap Santap dengan Iradiasi Gamma J. Ilm. Apl. Isot. Dan Radiasi 14 59-65

Juliana J, Maleachi S, Yulius K, Situmorang J 2020 Pelatihan Pembuatan Salad Sayur Hidroponik dan Cara Pemasaran yang Tepat dalam E-Commerce J. Abdimas BSI J. Pengabdi. Kpd. Masy. 3 208–216

Muchtadi D 2001 Sayuran sebagai Sumber Serat Pangan untuk Mencegah Timbulnya Penyakit Degeneratif Jurnal Teknol dan Industri Pangan 12 61-71

Santoso I A 2011 Serat Pangan (Dietary Fibre) Dan Manfaatnya Bagi Kesehatan Diet. Fibre. 75 35-40

Pranatawijaya V H, Widiarty, Priskila R, Putra P B A A 2019 Pengembangan Aplikasi Kuesioner Survey Berbasis Web Menggunakan Skala Likert dan Guttman J. Sains Dan Inform. 5 128–137

Musaddad D, Murtiningsih E 2004 Teknik Pengeringan dalam Oven untuk Irisan Wortel Kering Bermutu Jurnal Hortikultura. 14 107–112

Amiruddin C 2013 Pembuatan Tepung Wortel (Daucus carrota L) Dengan Variasi Suhu Pengering (Thesis Prodi Teknik Pertanian Universitas Hasanuddin, Makassar)

Febryanto 2020 Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Tomat (Lycopersicum Esculentum Mill) Dengan Pemberian Pupuk Plant Catalyst 2006 Dan Pemangkasan Tunas Air (Thesis, UIN Sultan Syarif Kasim Riau)

Azizah N, Suradi K, Gumilar J 2018 Pengaruh Konsentrasi Bakteri Asam Laktat Lactobacillus Plantarum Dan Lactobacillus Casei Terhadap Mutu Mikrobiologi Dan Kimia Mayones Probiotik Jurnal Ilmu Ternak Univ. Padjajaran. 18 79–85

Kartikasari L R, Hertanto B S, Nuhriawangsa A M P 2019 Evaluasi Kualitas Organoleptik Mayonnaise Berbahan Dasar Kuning Telur yang Mendapatkan Suplementasi Tepung Purslane (Portulaca oleracea) Jurnal Ilmu Produksi & Teknologi Has. Peternakan. 7 81–87

Harahap N R 2021 Penyembuhan Luka Perineum Dengan Putih Telur Ayam Gentle Birth. 4 40-44

Masitoh W, Puspiturini P, Widiatmanta J 2018 Pengaruh Dosis Pupuk Bio Slurry Cair Dan Jarak Tanam Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Mentimun (Cucumis sativus L.) J. Viabel Pertan. 5 32-39

Wulandari C, Muhartini S 2012 Pengaruh Air Cucian Beras Merah Dan Beras Putih Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Selada (Lactuca sativa L.) Vegetalika 1 24-35

Aldillah R 2017 Strategi Pengembangan Agribisnis Jagung Di Indonesia Anal. Kebijak. Pertan. 15 43–66

Usman, Hapsari V R 2020 Pendampingan & Pelatihan Berwirausaha Ibu-Ibu Petani Jagung J. Pengabdi. Masy. Khatulistiwa 3 1-9

Nugeroho A A U, Hasibuan S, Jaqin C, Hidayati J 2021 Development strategy of small and medium food industry in Tangerang City with SWOT and AHP methods IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering. 1122

Beyhan F & Alagoz M 2019 Swot Analysis of Performance Based Optimum Building Envelope Design Methods IOP Conference Series: Materials Science and Engineering 471

Fadani I, Agustina I H, Jauzi F A 2020 Implementing SWOT analysis in engineering education IOP Conference Series: Materials Science and Engineering 830

Kudriavtceva A 2019 SWOT-analysis of digital technologies for an industrial enterprise IOP Conf. Ser.: Mater. Sci. Eng. 497

Wijaya H, Rouw R H, Kadir A R 2020 Brassica box food products as a healthy local food innovation in The Covid-19 pandemic period IOP Conf. Ser.: Earth Environ. 575

Downloads

Published

29-06-2023

How to Cite

Lisanias, H., Laukapitang, Y. D. A., & Tessy, C. (2023). Vegetable Salad as a Healthy Food Alternative: Organoleptic Test Method. Khaliya Onomiyea: Jurnal Abdimas Nusantara, 1(1), 28–34. https://doi.org/10.61471/ko-jan.v1i1.8

Issue

Section

Articles